Què és?
El bolet és l’aparell
reproductor dels fongs que es desenvolupa a partir de la reproducció sexual. Els
bolets han estat aprofitats des de temps remots, però se n`ha fet un ús molt
limitat ja que la seva recol·lecció és estacional i irregular i no es poden
conrear. En algunes cultures els bolets amb efectes al·lucinògens s’han fet
servir per a cerimònies rituals.
Quan els trobem?
Quan la humitat i
la temperatura són favorables aquests emergeixen. Podem dir que per a poder
haver unes condicions favorables les precipitacions han de ser abundants, hi ha
d’haver poc vent i les temperatures han de ser suaus (10 ºC al sol).Això
proporciona un terra humit ple de minerals que ajuden a fer créixer els bolets.
Aquestes característiques es donen generalment entre setembre i novembre.
On els trobem?
Una situació
perfecta per als bolets seria una zona de menys de 1000 metres ( per allà el
litoral) no hi hagi caigut molta aigua i s’hagi mantingut la temperatura. Aquí
a Catalunya s’aconsella qualsevol racó entre les comarques del Barcelonès i el
Baix Empordà. Les millors zones, però, són el Barcelonès (Collserola), el
Maresme, la Selva, el Gironès i el Baix Empordà. Si les temperatures no són
prou baixes per a fer-los desaparèixer també en trobarem a la zona dels Prepirineus,
així com el Ripollès, el Berguedà i la Garrotxa.
Classificació
bolets:
Per a poder anar
a collir bolets tranquil·lament al bosc primer hem de saber diferenciar-los per
a determinar si són comestibles o no. Per això hem de tenir en compte diferents
aspectes:
Els bolets comestibles més comuns:
Lactarius sanguifluus
(Rovelló)
Boletus edulis
(Cep)
Cantharellus cibarius
(Rossinyol)
Bolets no comestibles:
Amanita muscaria
(Reig bord)
Amanita phalloides
(Farinera borda)
Ramaria formosa
(Peu de rata bord)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen