PAISSATGE MERAVELLÓS

PAISSATGE MERAVELLÓS

Montag, 9. Mai 2016

EL CÉRVOL (LES BANYES I LA BRAMA)

QUE ES UN CÉRVOL?

El cérvol (Cervus elaphus) és un mamífer herbívor de gran mida. El pelatge és de color marró rogenc, però a l'hivern agafa tons grisos i al voltant de la cua té una taca blanca. El mascle té unes grans banyes ramificades que renova cada any durant la primavera. Just en aquest temps és quan ens podem trobar banyes als primers camps amb herba verda.






Les banyes d'un cérvol

Són els apèndixs ossis, habitualment grans i complexos, que  la majoria d'espècies de cèrvids porten al cap.Les banyes comencen a formar-se a partir de dues protuberàncies del crani anomenats pedicles i en créixer, les recobreix un vellut Per dins hi circula el rec sanguini fent que creixi més o menys 1cm per semana, arribant a una mida i un nº de punte. A mesura que les banyes creixen, es comencen a ramificar. Un cop han crecut prou, lasang recula, la banya s'ossifica i elvellut que la cobria cau com l'escorça d'un arbre mort. Durant un parell de does, els mascles tenen feina a gatar-se a les branques dels arbres per deixar-les ben netes i polides. Així el banyam o cornament que queda completa. En la majoria part de les espècies, apareixen el primer o segon any de vida en forma no ramificada, que es va complicant cada any fins que l'animal arriba a la maduresa.









BANYES SENSE VELLUT
BANYES AMB VELLUT






.


LA BRAMA

L'època de la brama és el període  en que els mascles disputen les femelles i creen els seus propis harems, bramant constantment i marcant el territori amb secrecions glandulars i  d'orina i rascant els troncs amb la cornamenta. Aquesta època comença a mitjans setembre i finalitza a mitjans octubre.
A l'època de la brama els individus dominants desenvolupen una intensa activitat per mantenir unit l'harem. Per tant, durant aquesta època no paren de perseguir-se i lluitar amb la resta de mascles competidors, fet que els acaba provocant un desgast notable al final de la temporada del zel.
Els mascles més joves i els individus més dominats, s'esperen fins al final de la brama (moment en que els exemplars dominants estan molt desgastats) per cobrir alguna femella tardana. 
Cal tenir en compte que el zel de les femelles té una durada molt curta, essent receptives només durant 24 hores. Cap 
a mitjans d'octubre, la intensitat del zel dels mascles es redueix i les femelles comencen a abandonar els harems per tornar a ajuntar-se amb d'altres femelles fins a la tardor següent.

La brama durant el zel.















Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen