PAISSATGE MERAVELLÓS

PAISSATGE MERAVELLÓS

Dienstag, 10. Mai 2016

TIPUS DE NÚVOLS

Un núvol és un conjunt de gotes d'aigua i/o cristalls de gel a l'atmosfera, sobre de la superfície terrestre. La formació dels núvols es deu a la condensació i/o sublimació dels vapor d'aigua en forma d'aigua líquida, cristalls de gel i vapor d'aigua sobre petites partícules sòlides.Aquestes partícules sempre són presents a l'atmosfera. Els núvols només tenen lloc a la troposfera. Hi ha quatre tipus de núvols:
  1.  Núvols alts (Cirrus,Cirrostratus,Cirrocúmulus)
  2.  Núvols mitjans (Altocúmulus, Altostratus,Nimbostratus)
  3.  Núvols baixos (Estratocúmulus,Estratus)
  4.  Núvols verticals (Cúmulus, cumulonimbus) 

Bildergebnis für cumulus nimbus


  1. NÚVOLS ALTS

La seva base es troba a una alçada entre 6 i 13 Km i són núvols freds, formats principalment per cristalls de gel, tot i que alguns també poden contenir algunes gotetes d’aigua. No acostumen a portar precipitacions. Hi tenim tres tipus:
 Cirrus
 Es troben a altituds superiors als 8 Km d'alçada i a temperatures molt baixes, inferiors als -40ºC. Apareixen isolats en forma d'unitats reduïdes de núvols blancs, esfilagarsats i són molt habituals en qualsevol època de l'any. Generalment són indicadors de bon temps, encara que hi ha algunes espècies com els cirrus uncinus, en forma de ganxo, que són un indicatiu de l'apropament d'un sistema frontal i precursors d'un canvi de temps. Poden anar acompanyats d'altres tipus de núvols: si es presenten acompanyats de cúmulus, poden anunciar irrupcions d'aire fred; si van associats a cirrostratus, poden indicar que s'acosta un front càlid. 

Cirrostratus

Normalment es presenten en forma de vel transparent i blanquinós, d'aspecte fibrós o llis que cobreixen totalment el cel o una part d’ell. La seva espessor és insuficient per a ocultar el Sol. Estan constituïts per cristalls de gel com la resta de núvols alts i quan el Sol és prou alt, tot i que tinguin un gruix considerable, no formen ombra pròpia. Generalment no produeixen precipitacions.

Cirrocúmulus

Es mostres en forma de capa fina de núvols blancs sense ombres pròpies compostos d’elements molt petits en forma de globus, ondes... disposats més o menys de forma regular. Són d’un color blanc molt nítid i acostumen a tenir el contorn molt delimitat; les formes més habituals són similars a les llenties o ametlles. És molt habitual trobar-los associats a altres núvols alts com ara els cirrus i cirrostratus, dels quals en són una evolució. No indiquen precipitacions, a excepció de quan a darrere seuels núvols són cada cop més espessos.





 2.  NÚVOLS MITJANS
La seva base es troba entre 2 i 6 km d’alçada. Poden estar compostos de gotes d’aigua, cristalls de gel o bé els dos a la vegada.

Altocúmulus
Banc o capa de núvols blancs o grisos que generalment tenen ombres pròpies compostes de llosetes, còdols, empedrats.... sovint d’aspecte fibrós o difuminat. Estan constituïts en la seva major part per gotes d’aigua tot i que a temperatures molt baixes també poden contenir cristalls de gel. Generalment no provoquen precipitacions a excepció de d’altocúmulus castellanus que sí que indica inestabilitat que pot arribar al sòl en forma de pluja o neu.


Altostratus

Bildergebnis für altostratusCapa nuvolosa de tons grisos i blavencs i d’aspecte d’estries, fibrós o uniforme, que cobreix total o parcialment el cel. Presenta parts suficientment primes per a deixar veure el Sol encara que sigui vagament. Formen precipitacions contínues en forma de pluja o nou, que poden arribar al sòl o no. Estan formats per gotes d’aigua i cristalls de gel i tot i que observant-los pot semblar que siguin molt prims poden tenir un gruix 
                                                                          de centenars de quilòmetres.


Nimbostratus

Bildergebnis für nimbostratusCapa gris, amorfa i sovint ombrívola de núvols. El seu aspecte sembla borrós degut a les precipitacions més o menys continuades d’aigua o de neu que sovint arriben al terra. La seva espessor és, en tota la seva superfície, suficient per ocultar el sol completament. A sota seu, hi sol haver núvols baixos que poden o no estar soldats a ells. L’alçada de la seva base no acostuma a ser gaire elevada, tot i que per la seva part superior pot arribar als 7Km. Estan constituïts per gotes d’aigua i acostumen a provocar precipitacions en forma de pluja o de neu granulada.

3.  NÚVOLS BAIXOS

Són núvols formats habitualment per gotes d’aigua o per gel si la temperatura és prou baixa. Es troben a la part baixa de la troposfera; fins a uns 2Km de la superfície de la Terra.

Estratocúmulus

Bildergebnis für estratocúmulosBanc de núvols blanc i/o grisosos que tenen gairebé sempre parts ombrívoles (fosques) composades per lloses, empedrats, etc. D’aspecte no fibrós gairebé sempre. Es poden presentar isolats o formant masses i tenen més extensió horitzontal que vertical. De vegades poden formar precipitacions en forma de pluja o n neu, però dèbils.

Estratus

Bildergebnis für estratusCapa de núvols de tons grisos, aplanats i sense formes. Estan situats a prop del sòl, però mai en contacte perquè aleshores es tracta d’un boira. Poden provocar, en algunes ocasions, plugims, pluges o neu dèbil.

 

 

4.  NÚVOLS VERTICALS

Són núvols esponjosos de colors blanc o gris que es desenvolupen en vertical. Solen trobar-se de forma aïllada al cel i la seva base acostuma a ser a poca altura del terra (entre 1 i 4Km). Provoquen tempestes, tornados i pluges molt intenses.

Cúmulus

Bildergebnis für cúmulusSón núvols espessos, separats, generalment densos i amb contorns ben delimitats, que es desenvolupen verticalment amb formes rodones, de cúpules o de torres la part superior del qual acostuma a semblar una col-i-flor. Poden produir precipitacions febles i algun xàfec. Produeixen arc de Sant Martí quan hi ha precipitació.

Cumulonimbus

Bildergebnis für cumulus nimbusSón núvols densos i potents, de dimensió vertical considerable en forma de muntanya o torres enormes. Almenys una part de la seva regió superior és generalment fibrosa o estriada, de vegades en forma d’enclusa. La seva base se sol trobar a menys de 2Km de distància del sòl mentre que el cim pot arribar a assolir els 20Km d’altitud. Poden produir pluges intenses, calamarsa i tempestes elèctriques. De vegades també podem visualitzar-ne l’arc de Sant Martí.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen