PAISSATGE MERAVELLÓS

PAISSATGE MERAVELLÓS

Mittwoch, 11. Mai 2016

SERP LLISA SEPTENTRIONAL (CORONELLA AUSTRIACA)

Bildergebnis für coronella austriacaLa serp llisa septentrional (Coronella austriaca) prefereix un clima humit i fred que es dóna a les muntanyes del sud Europa o les planes del nordPerò també  s'ha anat expandint per la península Ibèrica. És una serp que es mou lentament amagant-se sota les pedres, està activa especialment al vespre o fins hi tot en nits càlides. La seva alimentació són rèptils, especialment sargantanes, vidriols, petites serps i també mamífers molt petits (ratolins...).

Un cas que diferencía la serp llisa septentrional de les altres és que no pon ous, sinó que és vivípara, com a resultat de la seva adaptació a temperatures ambientals més baixes. Les còpules tenen lloc durant la primavera, la gestació pot durar entre 3 i 4 mesos i acaba amb el naixement de 2 i 16 cries, sent les femelles més grans, més fecundes. Una altra diferència és el seu caràcter, donat que és més agressiva que la seva congènere meridional, mossegant amb insistència quan és capturada. 


Com reconèixer la serp llisa septentrional?

Si en qualsevol dir volem anar a la muntanya per trobar una serp llisa septentrional és necessari saber les característiques principals.

 

  1. Mida:Pot assolir fins a 75 cm de longitud total, però sovint no supera els 50cm.
  2. Forma: Té les escates del cos petites i llisses conferint-l'hi un aspecte lluent. La tercera i la quarta escates superior del llavi estan en contacte amb l'ull i a més presenta l'escata de la punta del musell molt prominent. 
  3. Hàbitat: Es troba íntimament associada a ambients rocallosos com tarteres, rocams o parets i en marges de bosc humit i temperat com fagedes i boscos de ribera.
  4. Distribució: Està present en els Pirineus i alguns punts dels Prepirineus fins els 2.300 m d'altitud.  


Distribució de la Coronella austriaca a Catalunya
Bildergebnis für coronella austriaca
Distribució de la Coronella austriaca a Europa


Bildergebnis für tarteres
Tarteres (Hàbitat)




                    
            






Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen