PAISSATGE MERAVELLÓS

PAISSATGE MERAVELLÓS

Samstag, 21. Mai 2016

ELS BOLETS

Què és?

El bolet és l’aparell reproductor dels fongs que es desenvolupa a partir de la reproducció sexual. Els bolets han estat aprofitats des de temps remots, però se n`ha fet un ús molt limitat ja que la seva recol·lecció és estacional i irregular i no es poden conrear. En algunes cultures els bolets amb efectes al·lucinògens s’han fet servir per a cerimònies rituals.


Quan els trobem?

Quan la humitat i la temperatura són favorables aquests emergeixen. Podem dir que per a poder haver unes condicions favorables les precipitacions han de ser abundants, hi ha d’haver poc vent i les temperatures han de ser suaus (10 ºC al sol).Això proporciona un terra humit ple de minerals que ajuden a fer créixer els bolets. Aquestes característiques es donen generalment entre setembre i novembre.

On els trobem?

Una situació perfecta per als bolets seria una zona de menys de 1000 metres ( per allà el litoral) no hi hagi caigut molta aigua i s’hagi mantingut la temperatura. Aquí a Catalunya s’aconsella qualsevol racó entre les comarques del Barcelonès i el Baix Empordà. Les millors zones, però, són el Barcelonès (Collserola), el Maresme, la Selva, el Gironès i el Baix Empordà. Si les temperatures no són prou baixes per a fer-los desaparèixer també en trobarem a la zona dels Prepirineus, així com el Ripollès, el Berguedà i la Garrotxa.

Classificació bolets:


Per a poder anar a collir bolets tranquil·lament al bosc primer hem de saber diferenciar-los per a determinar si són comestibles o no. Per això hem de tenir en compte diferents aspectes: 




Els bolets comestibles més comuns:


Lactarius sanguifluus
(Rovelló)


Boletus edulis
(Cep)


Cantharellus cibarius
(Rossinyol) 

Bolets no comestibles: 


Amanita muscaria
(Reig bord)


Amanita phalloides
(Farinera borda)


Ramaria formosa
(Peu de rata bord)








Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen